Ομφαλοκήλη στα παιδιά

Στο έμβρυο ο ομφάλιος λώρος περνά μέσα από τον ομφαλικό δακτύλιο. Όταν μετά τη γέννηση αυτός δεν κλείσει εντελώς,  μπορεί μέσα από το χάσμα που δημιουργείται να προβάλλουν περιεχόμενα της κοιλιάς (επίπλουν ή εντερική έλικα). Αυτό προκαλεί μια διόγκωση στον ομφαλό και ονομάζεται ομφαλοκήλη.

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται σε έως 20% των νεογνών. Είναι συχνότερη σε πρόωρα ή σε χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά.

Εμφανίζεται σαν ένα εξόγκωμα στην περιοχή του ομφαλού. Με το κλάμα ή την αύξηση της πίεσης της κοιλιάς μπορεί να προβάλλει περισσότερο.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το περιεχόμενο της ομφαλοκήλης ανατάσσεται, δηλαδή μπαίνει εύκολα πίσω στην κοιλιά με ελαφριά πίεση και δε δημιουργεί πρόβλημα.

Σπάνια το περιεχόμενο της ομφαλοκήλης παγιδεύεται δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε περίσφιξη. Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση της παγιδευμένης εντερικής έλικας. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν το χάσμα του ομφαλικού δακτυλίου είναι μικρό (0,5 έως 1,5 cm).

Στις περισσότερες περιπτώσεις το χάσμα του ομφαλικού δακτυλίου κλείνει από μόνο του μέχρι την ηλικία των 4 έως 5 χρόνων και επομένως δε χρειάζεται κάποια παρέμβαση. Μετά από αυτή την ηλικία στις ασυμπτωματικές ομφαλοκήλες χρειάζεται χειρουργική διόρθωση. Σε περίπτωση περίσφιξης, ανεξαρτήτως ηλικίας η ομφαλοκήλη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χερουργικά. 

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε χειρουργείο 1 ημέρας υπό γενική αναισθησία (το παιδί χειρουργείται και μετά από μερικές ώρες παίρνει εξιτήριο). Αφορά στο κλείσιμο του χάσματος με ραφές μέσα από μια μικρή τομή στο δέρμα του ομφαλού. Η τομή στο δέρμα κλείνεται με απορροφήσιμο ράμμα (δε χρειάζεται να αφαιρεθεί).

Μύθοι σχετικά με το βρεφικό ομφαλό

  • Η ομφαλοκήλη ΔΕΝ προκύπτει επειδή ο γιατρός «δεν έδεσε ή δεν έκοψε καλά» τον ομφάλιο λώρο.
  • Η ζώνη (κηλεπίδεσμος) ή η πίεση πάνω στον ομφαλό (π.χ. τοποθέτηση κέρματος) δε βοηθούν σε τίποτε. Μπορεί μάλιστα να προκαλέσουν επιπλοκές και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Για επικοινωνία πατήστε εδώ

Επικοινωνία