Χαλινός άνω χείλους – Σύγχρονα δεδομένα και πρακτικές
Την τελευταία δεκαετία υπάρχει η τάση να γίνεται διατομή του χαλινού άνω χείλους ταυτόχρονα με εκείνη του βραχύ χαλινού γλώσσας, ιδιαίτερα για προβλήματα που αφορούν στο θηλασμό.
Βασίζεται αυτό όμως σε επιστημονικά δεδομένα;
Η μορφολογία του παίζει κάποιο ρόλο στη μείωση της κινητικότητας του άνω χείλους ή σε πρόκληση ορθοδοντικών προβλημάτων;
Ας δούμε κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά.
Θηλασμός και χαλινός άνω χείλους
Κατά την εξέταση του χαλινού άνω χείλους σε προβλήματα θηλασμού δε θα πρέπει να αξιολογείται η χαμηλή πρόσφυσή του στα ούλα, αλλά περισσότερο η ελαστικότητα του και η ελευθερία κινήσεων που επιτρέπει στο άνω χείλος.
Ανατομία του χαλινού άνω χείλους και πρόβλημα στο θηλασμό
Δεν έχει βρεθεί καμμία συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής πρόσφυσης του χαλινού άνω χείλους στα ούλα και σε προβλήματα στο θηλασμό (ευκολία εγκατάστασης θηλασμού, πόνος κατά τη διάρκεια του θηλασμού και σύλληψη της θηλής).
Να κόβεται μαζί με το βραχύ χαλινό γλώσσας;
Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι δε συνυπάρχει βραχύς χαλινός γλώσσας με βραχύ χαλινό άνω χείλους.
Επομένως, δε συνιστάται η διατομή και των δύο ταυτόχρονα εξ’ορισμού, αλλά η εξατομικευμένη προσέγγιση μετά από προσεκτική κλινική εξέταση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα χρειαστεί διατομή του χαλινού άνω χείλους όταν υπάρχει διαπιστωμένος βραχύς χαλινός γλώσσας.
Ορθοδοντικά θέματα
Φαίνεται ότι ένας παχύς χαλινός άνω χείλους με χαμηλή πρόσφυση αυξάνει το διάστημα μεταξύ των δύο μπροστινών δοντιών (τομείς) στα νεογιλά δόντια. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κενό αυτό καταλαμβάνεται από τα μόνιμα δόντια όταν αυτά ανατείλουν,άρα δε δημιουργείται πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση για την πιθανότητα ορθοδοντικού προβλήματος θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον παιδοοδοντίατρό σας.
Βιβλιογραφία
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5516187/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33006413/